Så slipper barn allvarliga blödningar efter halsmandeloperation
2014-01-14Halsmandlarna fungerar som portvakter mot infektioner. Problemet är att när portvakterna har engagerats för många gånger bildas ärrvävnad. Då kan mandlarna istället dra till sig infektioner. Därför görs nästan 6000 operationer per år i Sverige då halsmandlarna tas bort helt. En stor majoritet av dem som opereras är barn. Över 500 av patienterna drabbas av blödningar efteråt, vilket kräver omedelbar sjukhusvård. För barnen och deras föräldrar innebär det ofta ambulansfärd och stor dramatik.
Operations- och blodstillningsmetoderna är antingen varma eller kalla. Man kan till exempel ta bort halsmandlarna genom att värma vävnad till cirka 60 grader så att cellerna sprängs. Man kan stilla blodflödet genom att hetta upp sårytan till flera hundra grader. De kalla metoderna innebär att man skär bort halsmandlarna med stålinstrument och stoppar blödningar med kompresser och genom att stänga till blodkärl.
Säkra slutsatser möjliga
– När man har studerat hur bra eller dåliga de olika metoderna är har man tidigare alltid varit hänvisad till ganska små vetenskapliga studier. Men nu har vi så många registreringar i kvalitetsregistret att det går att dra säkra slutsatser om risker, säger Joacim Stalfors, docent i öron- näs- och halssjukdomar och ansvarig för Tonsilloperationsregistret.
I registret finns uppgifter om över 20 000 operationer, vilka metoder som använts och hur resultaten blivit. Dessa data visar att de varma metoderna innebär kraftigt förhöjda risker för blödningar.
– Kallt stål kombinerat med kall blodstillningsteknik har visat sig ge lägst blödningsrisk. Det är en traditionell metod som sällan används nuförtiden, men jag tror att många kliniker nu kommer att se över sitt sätt att operera, säger Joacim Stalfors.
Ett annat problem med halsmandlar är att de kan bli förstorade, så att barn snarkar och får andningsuppehåll när de sover. Dålig sömn gör vardagen besvärlig. Dessa barn kan man hjälpa genom att operera bort bara delar av halsmandlarna. Tonsilloperationsregistret har redan tidigare visat att denna operation ger en tiofaldig riskminskning för blödning jämfört med när man tar bort hela halsmandlar. Rekommendationen är alltså att inte ta borta hela mandlar när problemet är snarkning hos barn.