PROM – Vårdresultat enligt patienterna
Vill man få en rättvisande bild av vad vården uppnår, måste man fråga patienterna om behandlingsinsatserna har gjort dem bättre. Det räcker inte med labbvärden och andra medicinska mått. Medvetenheten om detta växer inom vården.
I vissa fall kan vårdens resultat inte utvärderas på något annat sätt än genom att man frågar patienterna. Det gäller till exempel utfallet av träning i artrosskola. Bara patienten med artros kan svara på om besvären minskar. I de fall det finns medicinska mått på utfallet ger de sällan hela bilden. En patient kan ha genomgått en lyckad operation, men fortfarande ha besvär.
Registercentrum Västra Götaland kan vägleda företrädare för kvalitetsregister som behöver hjälp med att välja bland befintliga frågeformulär och att utveckla komplement. De får också stöd i att analysera och tolka insamlade data.
Patientrapporterade utfallsmått
Man talar om patientrapporterade utfallsmått eller på engelska Patient-Reported Outcome Measures, PROM. Detta inkluderar mått på sjukdomssymtom, funktionsförmåga och hälsorelaterad livskvalitet. Ofta används någon form av frågeformulär för att samla in PROM.
För att data ska vara jämförbara mellan vårdenheter och över tid måste frågeformulären vara standardiserade. Man vill att de ska mäta aspekter som patienterna tycker är viktiga och därför är det angeläget att patienter deltar i utvecklingen av frågebatterierna. De testas noggrant så att man kan vara säker på att de mäter det man avser att mäta.
Många frågeformulär att välja bland
Om man vill börja mäta patientrapporterat utfall finns det tusentals redan utvecklade frågeformulär att välja på. En del mäter hälsa i allmänhet, eller som det ofta kallas i det här sammanhanget, hälsorelaterad livskvalitet. De vanligaste generella frågeformulären är det kortfattade EQ-5D och det utförligare SF-36.
Andra frågeformulär fokuserar på specifika diagnoser och symtom. För nationella kvalitetsregister är det oftast möjligt att använda frågeformulär som redan existerar. De kan behöva kompletteras med frågor som utvecklas speciellt för ändamålet.
Sambearbetningar med andra data
Registercentrum Västra Götaland hjälper till med att koppla samman data om patientrapporterat utfall med data ur register med socioekonomiska och kliniska variabler. Sambearbetningar görs enbart för forsknings- och utvecklingsändamål och patientuppgifterna är då avidentifierade. Patienternas upplevelser av vårdens utfall kan samvariera med en mängd variabler och detta kan vara avgörande för hur man ska tolka resultaten.
Våra tjänster